top of page
  • Jan

Serbien | Novi Sad

Europæisk kulturhovedstad 2021

Novi Sad er smukt anlagt ved Donau-floden i provinsen Vojvodina i det nordlige Serbien. Med omkring 340.000 indbyggere er det Serbiens næststørste by.

Novi Sad er en af Serbiens smukkeste og kulturelt set mest interessante byer, arkitektonisk bl.a. påvirket af tiden under det østrig-ungarske dobbeltmonarki. Den indre bykerne kan byde på en skøn blanding af stilarter fra klassicisme og barok til nyrenæssance og seccession. Et levende caféliv, udmærkede spisesteder og en beliggenhed tæt på det spændende nationalparkområde Fruška Gora er nogle af de væsentligste argumenter for at lægge vejen om Novi Sad, der i øvrigt ligger blot en lille times kørsel fra Beograd.

Små smalle stræder med butikker og udvalg af alverdens ting

Rådhuset i Novi Sad på Frihedspladsen. Bygget i 1895.

Ved oprettelsen af ​​bygningen blev der afholdt en offentlig konkurrence i 1855, hvor alle bygherrer i Habsburg-monarkiet kunne deltage. Kontrakten blev tildelt arkitekten György Molnar, der byggede kommunalrådet (Varoshaz) som en imponerende bygning med fire kupler på alle fire hjørner og et tårn med en balkon på toppen. På det tidspunkt, da bygningen blev bygget, blev der installeret en alarmklokke øverst i tårnet som en slags brandalarm. Klokken, kaldet "Mathilda" af indbyggerne i Novi Sad, blev smeltet ned under krigen, men minderne om "Mathilda" lever stadig i dag. De mest fremragende elementer i facaden er de allegoriske figurer, værker af billedhugger Julius Anika fra Novi Sad. Skulpturerne inspireret af oldtidens mytologi repræsenterer forskellige menneskelige aktiviteter, i harmoni med de højeste moralske værdier. Rådhuset er i dag borgmesterens og de tilsvarende kontorer. Der er også en balsal dekoreret af maler Pavle Ružička med medaljer, der skildrer symbolerne for landbrugs-, håndværk- og handelsgillerne.

Petrovaradin fæstning direkte ved Donau floden, hvor blandt andet den kendte Exit Festival hvert år i Juli afholdes.

Vekselbüro's kan man finde hver 20. meter paa hver hovedgade ( og andre steder).

Det anbefales at kigge ind på mere end 4-5 büroer för man veksler sine valuta til Serbiske Dinar.

En lille hyggelig restaurant/bar i Laze Teleckog.

Vladičanski dvor i hovedgaden Zmaj Jovina.

Det ældste monument i Novi Sad ved den Serbisk-orthodoske kirke i Novi Sad.

Et besøg på et af markederne i Novi Sad. Dette er markedet Futoska som har åbent mandag til lørdag fra 07:00 - 17:00 og søndag morgen.

Futoska marked

Impressioner fra en traditionel restaurant

Julelys over gaden Zmaj Jovina.

12 Ansichten0 Kommentare
bottom of page