top of page

Italien | Alarm i Venedig

Den italienske regering har besluttet, at skibe med mere end 55.000 tons skal tage en anden rute i lagunen og ligge til i en mindre glamourøs havn i Marghera på fastlandet.

For krydstogt turister, der sejler gennem Middelhavet, er turen forbi den berømte Markusplads i Venedig et af de absolutte højdepunkter. Men det er præcis, hvad byen ønsker at forbyde, fordi de gigantiske skibe beskadiger bygningsmaterialet og miljøet. Hvordan planen skal gennemføres, og hvorfor miljøforkæmpere stadig ikke er begejstrede. Gennem længere tid er det i Venedig blevet diskuteret, hvordan man løser problemet med krydstogtskibene. Hver dag sejler de ind i lagunen, forbi Markuspladsen (Piazza San Marco) og i det historiske centrum gennem Giudecca-kanalen. På nuværende tidspunkt er det den eneste vandvej for store skibe at nå skibeterminalen vest for det historiske centrum.

Flere krydstogtskibe er højere end de højeste bygninger i byen. Mange venetianere opfatter kolossen som pletter i byens unikke arkitektur, klagerne hoper op. Men det er ikke kun dette syn, der forårsager bekymring for byen. Ifølge eksperter bruger skibene deres olie til at forurene havvand og forværre erosionen på de følsomme fundament, som byen er bygget på. Kaptajnen fører trods alt et par hundrede meter langs kysten for at give passagererne den bedste udsigt over Markuspladsen.

Hvordan får man skibene ud af byen?

Det kan ikke blive som det er i øjeblikket - det blev anerkendt i Venedig år siden. Forskellige forslag er blevet drøftet og afvist, og efter mange års tvist er der truffet en beslutning, der ikke appellerer til alle.

Miljøfolkene slår alarm

Miljøfolkene er ikke desto mindre vrede: For planen er ifølge medierapporterne også muligt, at skibe med mere end 96.000 tons kan komme ind i lagunen. I øjeblikket er disse mega-skibe forbudt i hele lagunen. "De har valgt det værste projekt af alle," sagde Luciano Mazzolin fra anti-cruiser-komiteen No Grandi Navi stationen Radio Capital. "Vi ønsker ikke at skibene skal gå ind i lagunen." Fordi det medfører store miljøproblemer.

Ny terminal er endnu ikke færdig

Den nye terminal for krydstogtskibe i Marghera er endnu ikke færdig. Regeringen taler derfor om et forbud mod krydstogtskibe foran Markuspladsen om tre eller fire år. Indtil da kan skibene stadig sejle foran den historiske gamle bydel. Derudover skal det undersøges, om skibe mellem 55.000 og 96.000 tons får adgang til Venedig via en anden kanal.

Beboere, kultur- og miljøforkæmpere har længe klaget over skader påført de gigantiske skibe: som truer den økologiske balance i lagunen og kunne skade historiske bygninger og udsende med forurenende stoffer. Derudover spytter de ud endnu flere turistmængder i byen, som allerede er overvældet af angrebet.

Krydstogtskibe har længe været en torn i øjet på Unesco: FNs kulturbeskyttelsesorganisation advarede endda om, at Venedig ville blive sat på listen over truede kulturelle aktiver, hvis der ikke blev fundet nogen løsning.

"Det er nok for Unesco og verden at indse, at vi har en løsning for de store skibe i lagunen," sagde venedigs borgmester Luigi Brugnaro, der udtrykte sin store tilfredshed med den beslutning, som regeringen havde truffet i Rom sammen med repræsentanter for Regionen havde mødt. "Efter flere måneder med forskning og seriøst arbejde har vi fundet en reel løsning," roste transportminister Graziano Delrio. "Det er muligt at udvikle havnen og få krydstogtskibe til at komme uden at gå på kompromis med den kulturelle arv i Venedig."Venedig lever på turisme - og også på krydstogturisme er mange arbejdspladser afhængige af det. Siden 1997 har cruise turismen vokset med 436 procent, ifølge passagerterminalen. Sidste år ankom mere end 1,6 millioner krydstogt turister ifølge havnemyndigheden. For dem er en tur forbi Doges palads, Markuspladsen og andre seværdigheder i Venedig naturligvis en fremhævning af turen. Og indtil videre vil dette skuespil ikke blive taget væk.

Den nuværende beslutning beskytter både den kulturelle arv i Venedig og den "værdifulde krydstogtindustri i Venedig og Adriaterhavet", "udtalte den internationale sammenslutning CLIA.

Venedig er langt fra den eneste by, der stønner under angreb af krydstogt turister. I Dubrovnik i Kroatien eller i Malta er der for eksempel modstand mod denne boomturisme.

8 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page